COLLECTor House

COLLECTor House utilises concrete blades and parapet beams to establish a floating datum line – continuous verandah zones provide private outdoor spaces, and cut-in courtyards give northern light & warmth to deeper areas of the floor plan. A 2 storey courtyard next to the main internal stair is an organising device for the interior that provides sun to basement level living rooms. The use of “triple skin” layering for walls provides well  insulated interior thermal mass – the dark brick work radiates coolth in summer. Timber ceiling boards have been manufactured from re-milling the salvaged hardwood trusses, bearers, joists and framing from the original house, and old brick work has been recycled. Joinery stops short of the ceiling to enhance a sense of volume and the throw of natural daylight. The house is planned “in-the-round” – circulation can occur continuously along elevated exterior verandahs, or along the interior gallery lit by over head skylights. The exterior palette of concrete, steel, glass and brick is robust and durable – the interiors incorporate timber, brass and soft furnishings to provide refuge and tactility

PHOTOS: The Guthrie Project

awards

Award Winner: Commendation for Residential Architecture (Houses, new) category, Australian Institute of Architects ACT Chapter Awards 2021